måndag 3 januari 2011

Bland tomtar och troll

Måsarna svärmar kring fiskebåtarna när de närmar sig land som flugorna gör kring uteliggarna. Fram och tillbaks längs strandpromenaden går en smutsig kille i trasiga kläder och hår som klumpat ihop sig. Ibland hojtar han saker på ett av oss ännu oidentifierat språk, melodin låter som engelska men det kan vara ren rappakalja. Sällan går han förbi en papperskorg utan att rota i den. Det finns inget pantsystem för burkar och flaskor här, ingen anledning att leta såna alltså, utan det är någonting litet att äta han hoppas finna. Han har inte alla båtar i hamnen, inte alla hästar hemma, om inte det framgick. Han tigger inte eller så, bara går fram och tillbaks, hojtar obegripligheter och gräver i papperskorgarna.

Ofta står det några tiggare utanför mataffären. En man som sitter lite för sig själv har byggt ett skepp av tandpetare. Han halsar vin ur tetrapak, hälsar vänligt, och hoppas på en gåva.

Det var ett långt inslag på TV-nyheterna om återvinning av flaskor och burkar. En spansk reporter i Berlin berättade häpet att tyskarna återvinner 90 procent av sina dryckesförpackningar. Lika storögt berättade han också att de tyska butikerna tar betalt för plastpåsarna, varför många tar med sig egna påsar till affären. Här i Fuengirola slänger de påsar efter en när man handlar. Fast på stora Eroski i gallerian Miramar drar de av 15 eurocent på det man handlat om man inte vill ha påse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar