måndag 10 januari 2011

The a la menthe, medina, mosaik

Här är inte ens kroginkastarna särskilt påstridiga, och afrikanerna som säljer piratkopierade handväskor, solglasögon och DVD-filmer ger sig efter en lätt huvudskakning. Fuengirola är lugnt och bekvämt och några timmar från spännande. Kvart över åtta i morgon bitti tar vi bussen till Tarifa för att fortsätta med färja till Tanger. Det kan bli couscous till lunch.

Det är 24 år sedan jag var i Tanger senast. Då var det ett par pårökta kaftantomtar som skulle sticka ut ögonen på Pelle och mig med kniv, de skulle kasta oss utför en brant klippa ner i havet från terrassen på Rolling Stones Café eller var det Jimi Hendrix eller Lou Reed, namnet var nytt varje gång stället nämndes. När de till slut hotade med att plantera knark i vår packning och tipsa tullen kände vi att det var ett hot som de skulle kunna förverkliga, och de fick alla lösa dirham vi hade i fickorna, till ett sammanlagt värde av knappa tio kronor. Och det räckte, mer var inte vi värda tydligen, inte då heller.

Den gången hade vi egentligen tänkt oss längre in i landet men vände åter till Europa efter en natt i Tanger. Kan fortfarande känna den märkliga känslan av att komma hem när vi klev av båten i Algeciras trots att jag då inte sett mycket mer av Spanien än genom ett tågfönster.

Första gången i Marocko var med pappa när jag var kanske tio år. Det enda jag minns av det är att jag blev sjösjuk och spydde inne på damtoan för den var närmast, att vi red kamel, och att det var en ormtjusare som försökte lägga en av sina reptiler runt min nacke. Men jag var snabbare.

5 kommentarer:

 1. Rena rama deckarfilmen.
  Men Pär.....nog är ni väl värda mer än 10 spänn?
  En 100-dring i alla fall:=O.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Usch vilket jävla minne. Minns även att jag sa att om jag skulle dit någon mer gång skulle det vara beväpnad med en pistol. Morakniv räckte ju inte så långt -87...
  Hur länge och långt in ska ni bevista Redouanes hemland den här gången?

  SvaraRadera
 3. Hur kommuniserade Pelle och du med de pårökta kaftantomtarna? teckenspråk?

  SvaraRadera
 4. I wish... ett långfinger i vädret hade suttit fint, men var liksom inte läge.

  SvaraRadera
 5. Som jag minns det kommunicerade vi med röksignaler

  SvaraRadera