torsdag 30 december 2010

Jimmy Floyd


Enrique Sanchez lagar mat i programmet Cómetelo på Canal Sur i TV, vi kallar honom Mat-Ricke. I går kväll brassades det fisk och potatis. Mycket spansk matlagning verkar gå ut på att gömma fantastiska råvaror i frityrsmet, paneringar, oljiga såser och under ägg. Maten ser ofta godare ut innan den är färdiglagad.

"Det ser ut som om han ska göra Hasselbackspotatis," sa jag till Cilla, och alldeles därefter sa Mat-Ricke mycket riktigt nånting som lät som Hasselback.

Vi gapade av förvåning eftersom vi inte visste att Hasselbackspotatis var internationellt känt. När Mat-Ricke fortsatte med att berätta att rätten är döpt efter en fotbollsspelare visste vår förvåning inga gränser.

Internet bekräftar att Patata Hasselback är en rätt även i Spanien. Flera internetträffar berättar dessutom att det är en svensk rätt som uppfunnits på restaurang Hasselbacken, vilket var vad vi också trodde.

Men Mat-Ricke avslöjade alltså sanningen. Det ska heta Hasselbainkspotatis, eller Patata Hasselbaink, efter den store målskytten Jimmy Floyd Hasselbaink. 24 mål på 34 matcher för Atletico Madrid i spanska ligan 1999-2000. Betydligt fler under sina många år på de brittiska öarna för lag som Chelsea, Leeds och Middlesborough. Men mest känd för eftervärlden för sina läckra plugg.

Rätt in i ugnen!

1 kommentar:

  1. Die dumme schweden e ute och turistar! Alltså hasselbackspotatis fanns ju redan på hedenhös tid som alla vet. Spanjornerna är ju helt ruggiga i sin tillkrånglighet. Pär e inte sen att hänga på. Hasselbackspotatis kommer ju självklart från ärevördiga Djurgården, Stockholm där den troligen uppfanns av Wretman el dy. Om sen Hasselbaink var där och käkade nån gång och sen drog till Spanien... lå gå för det. För övrigt blir det lättare om ni alltid utgår från Sverige och redogör för spanjorerna hur det EGENTLIGEN ligger till istället för att hamna i gammalt fotbollstabellerande.
    Tjing och Gott Nytt År som vi säger i Sverige! / Ola och Ia Laxar i en gladask

    SvaraRadera