tisdag 1 februari 2011

Why do you say película for film in Spanish?

För första gången var vi häromkvällen över på andra sidan järnvägen efter mörkrets inbrott. Trodde att det skulle vara lite mer spanskt där, inte fullt så präglat av stranden och tillfälliga besökare. Hade spanat in ett ställe som skyltade med att de skulle visa min match, bestämde oss för att prova.

Tog en liten omväg dit, gick in ett kvarter bakom huvudgatan, svängde runt ett hörn, och gick plötsligt in i en finskspråkig ljudvägg med hög promillehalt. De var rullstolsbundna. Inte allihop, men påfallande många. Vi hittade ett spår förbi den serveringen och fortsatte.

Stället vi siktat in oss på var bra för fotboll, stor skärm, bra med utrymme. Vi satte oss vid ett litet bord i fönstret, bredvid pianot, som på en liten scen. Det kliade i fingrarna på Cilla.

Frågade efter oliver, fanns inte, fick chips.

Strax rullade en rullstollsfinne in, klättrade upp på en barstol, gjorde nån märklig gest åt vårt håll som vi ignorerade och fick in en grogg. Lite senare fick han bråttom ut, lämnade spår efter sig på trottoaren. Kanske paella lite tidigare på kvällen.

En annan rullstollsfinne rullade in, parkerade bredvid en spanjor i 20-årsåldern, började konversera på engelska.
"I speak Finnish, Swedish, German and English, but Spanish - not much."
Från där vi satt gick det inte att höra om den unga spanjoren hade något att tillägga. Finnen fortsatte.
"Why do you say película for film in Spanish?"
Rullstolsfinnen väntade tålmodigt på ett svar.
"Película means film in Spanish," sa spanjoren.
"Yes I know, but why?" kontrade finnen.
Om de kom längre så undslapp det oss.

Andra sidan järnvägen: lite ruffare, fler rullstolar, spyor på trottoaren. Mitt lag torskade.

3 kommentarer:

  1. Rullstolsburen inte bunden. Du som är så noga med språket.;)

    SvaraRadera
  2. Det är inte så noga, jag vill bara bli förstådd, det är det enda som betyder nåt :-) Är det nån definitionsskillnad? I SAOL står de efter varandra utan förklaring..? http://www.svenskaakademien.se/web/Ordlista.aspx -- sid 773

    SvaraRadera
  3. Vadå, klättrade han upp på en barstol? Stod och raljerade på stolen? En finsk en masse-invalido-sällskapsresa? Pepes bodega?

    SvaraRadera