onsdag 1 juni 2011

Lugnet efter stormen i Barcelona

På onsdagsmorgonen när det har regnat hela natten är det så lugnt sex trappor upp över Barcelonas gator att man inte riktigt kan minnas hur stökigt det var för bara några dagar sedan.

Los indignados kallar de sig, de som inte nödvändigtvis har så mycket gemensamt annat än att de vill uttrycka sitt missnöje över hur de som har makten sköter staden, landet, världen.

15 maj började det tydligen, då var vi i London. När vi kom tillbaks den 19 maj var Plaza Catalunya förvandlat till ett tältläger. Torget var fyllt av människor som ville söka alternativa sätt att se till att folkets vilja är det som styr. (Så här såg det ut, youtube-länk.)

I fredags morse tyckte de styrande i Barcelona att det pågått länge nog. De tuffa poliserna, mossos d'esquadra, gick in hårt med gummikulor och batong.

Missnöjda människor blir inte nöjdare om de attackeras med våld. Det är något som makten verkar ha svårt att förstå, vare sig det gäller invasioner av länder eller stadstorg.

Den våldsamma attacken gav folk något tydligare att protestera mot än allt det blandade, uppsamlade missnöje som varit anledningen dittills. (På det här klippet får man en liten känsla av hur obehagligt det var.)

På fredag eftermiddag var det fler protesterande människor på Plaza Catalunya än vad det var innan polisens rensning. För första gången ljöd la cacerolada, kastrullbankandet, även här hos oss på la Barceloneta på fredagskvällen klockan nio.

Man vande sig snart vid ljudet av helikoptrar som hängde över Plaza Catalunya och andra centrala platser. Att det normala trafikbruset ständigt bröts av sirener från utryckningsfordon kändes snart helt normalt.

Sen på lördagskvällen vann FC Barcelona välförtjänt finalen i Champions League och folk fick annat att tänka på. Hela söndagen samlades folk för att fira och när laget kom tillbaks från London vid femtiden inleddes en busskortege som enligt tidningarna lockade en miljon åskådare längs vägen.

På kvällen fylldes Camp Nou av nära 100 000 firande fans, bland annat för att se glittriga Shakira försöka lära några av världens bästa fotbollsspelare dansa lite waka waka.

Politikerna kunde andas ut, för den här gången. Grattis Barça, grattis makten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar