fredag 6 maj 2011

I stan så ger vi benet

Det var söndag eller en av alla de dagar som liknar söndag, då inget av allt det man skulle behöva göra går att göra eftersom ingen av dem som man skulle behöva göra det med jobbar.

Aktiviteten var låg också på gatorna. Några resväskor lastades in i en taxi. Någon med en karta sökte med blicken efter någon att fråga, förgäves.

Det fanns några öppna restauranger. Vi fastnade för en som definierades som japansk-peruansk, Cilla åt sushi och ceviche, jag hamburgare. Maten var bra men serveringspersonalen tycktes önska sig långt bort därifrån.

Vid bordet bredvid satt en äldre kvinna som pratade engelska med personalen. Jag tyckte att hon bröt på tyska. Hon beställde mat men visste inte vad hon ville ha att dricka. Cilla gav henne vår dryckesmeny då damen inte fått någon.

Hon visade sig vara danska, boendes i Andorra. Hennes man gick bort för ett par år sen.

Det var han som ville flytta till Andorra, berättade hon. Han var mycket mån om att bo på skattemässigt fördelaktiga platser. De hade bott länge i England, hade köpt hus i Frankrike men aldrig flyttat in då mannen bestämt sig för att Andorra var ett bättre alternativ.

De hade även bott i Skåne, nära Hässleholm, var det Perstorp? Men då mer av jobbanledningar än av skatteskäl. Mannen var ingenjör.

Den danska damen trivs inte i Andorra. Hon känner sig ensam och instängd av bergen runt omkring. Hon vill flytta till Barcelona, helst till Barceloneta-området.
"Vi hoppas på att flytta dit nu," sa Cilla. "Till Barceloneta."

Danskan var tunn och lite lågmäld. Sobert elegant, utan bling-bling, inte någon vän av stora gester. Så som jag föreställer mig Karen Blixen. Men hon log med hela ansiktet över det faktum att vi delade bilden av la Barceloneta som en skön plats att bo på.

Hon frågade lite vad vi gjorde, hur vi hade ordnat våra liv för att kunna göra en sådan förändring, och vi berättade.
"Men är ni inte banga?" undrade hon.
Det är vi inte, försäkrade vi. Vi bangar inte för nåt.

Vi flyttade in i lördags men fick kontraktet först i går torsdag. Nu bor vi här, om än lite provisoriskt. Vi har ingen citruspress.

4 kommentarer:

 1. Hur blev det nu, blev det penthouset?

  SvaraRadera
 2. fina lilla danskan

  SvaraRadera
 3. Mia (min älskling!) vi har fått fatt på takhuset! palmer, myror, måsskitar och utsikter! Havet, andra takhus med terasser, himlen...ljuset, stämningen är förtrollande!
  När kommer ni??

  SvaraRadera
 4. Det dröjer nog, vi har ju Londres i Juli :)
  När kommer ni hem till sunny Sweden?

  SvaraRadera