måndag 28 mars 2011

Pratar spansk fotboll i svensk webb-TV

Jag var gäst i det bästa svenska pratprogrammet om fotboll på webb-TV i dag. En ära att få dela studiotid med mediastjärnor som duktiga David Fjäll, Johan Orrenius, Frank Sjöman och oraklet Erik Niva. I programmets tredje del då ämnet var spansk fotboll kom jag in, sa något jag minns inte vad, och sen var det över.

Hade funderat på lite grejer som jag ville försöka få fram, men de var bortblåsta till dess att inspelningen var över.

Jo, just det, a propos det där om "alla hatar oss"-mentaliteten, jag skulle vilja berätta att efter senaste hemmamatchen på Cornellà El Prat stod jag och väntade på bussen tillsammans med ett trettiotal andra Espanyol-supportrar, och två gubbar nära mig i kön höll på att svära över att bussbolaget inte satte in extrabussar när det är Espanyol-match, det skulle de minsann ha gjort om det var FC Barcelona som spelade. Det är lite "alla hatar oss" över Espanyol i bland, fastän man kanske oftare svävar mot "ingen bryr sig", som Expressen-Orrenius sa. På en Espanyol-match behövs normalt inga extrabussar. Bussen kom enligt tidtabell och alla som ville fick plats. Men ändå, om det hade varit FC Barcelona, då hade de säkert satt in extrabussar. Fast då är de ju kanske 60000 personer jämfört med 20000 på en Espanhyol-match.

Eller det där om en alternativ tabell, man skulle kunna göra en tabell där man väger in lagens budgetar: Real Madrid och FC Barcelona har en säsongsbudet som är tio gånger större än Espanyols, borde de inte vara typ tio gånger bättre, eller så här: om Espanyol inte är tio gånger sämre så är det en framgång?

Eller det där om twitter-eventet nästa måndag, den 4 april: 150 Espanyol-anhängare samlas i ölbryggeriet Damms gamla lokaler i Barcelona för att lyssna på diverse journalister, före detta spelare, aktuella spelare, och andra insatta i klubben som vi följer, och alltihop ska på något sätt direktrapporteras på Twitter, "RCDEandtuits". Det kan vara en milstolpe i modern fotbollskultur, vad vet jag, det är svårt att veta när man inte förstår riktigt vad det ska bli av det.

Eller det där om att det är lite för enkelt att hålla på FC Barcelona, det är som att köpa hem en absolute music-skiva i stället för att välja sin musik själv. Men det kanske var bra att jag inte fick med det -- det var bättre att jag fick med det där om att det pratas bland Espanyol-supportrar nu om att vi inte ska hålla på och relatera till FC Barcelona hela tiden. Vi är RCD Espanyol, ett fotbollslag som jobbar med små medel och ändå lyckas nå en femteplats i världsmästarligan, så här långt.

Jag hann inte ens berätta om svenska supporterklubben som ska få en egen plakett uppsatt på Espanyols fina arena under ceremoniella förhållanden i samband med hemmamatchen mot Atletico från Madrid i mitten av april. En liten plexiglastavla med vårt älgemblem och texten "Penya Espanyolista Suecia" kommer därefter att för all överskådlig framtid finnas att beskåda inne på arenan i Cornellà El Prat.

Det kanske inte blir en nästa gång. Nu har jag i alla fall sagt lite av allt det som inte rymdes inom de där tio minuterna i strålkastarljuset.

Programmet Euro Talk 2011-03-28 ska gå att se från i kväll på www.svenskafans.com/fantv/. Er "Spanienkännare" är endast med i den sista tredjedelen.

2 kommentarer:

 1. Med all ovanstående fakta i huvudet ska jag kasta mig över webb-TV-sändningen för att se vad du sa i stundens hetta. Kanske fick du ändå med allt, fast du inte kom ihåg det efteråt. Lycka till mot fjärdeplatsen!
  /Andreas

  SvaraRadera
 2. Andreas, tack för uppmuntran!
  Idag struntar jag helt i vad jag sa och inte hann med, gottar mig i stället åt forumkommentarer som denna: "Namn: Rikard M Sänt: 2011-03-28 21:52
  Bra program. Kul med en gäst som håller på en mindre klubb så man får lära lite. Tänker på den sympatiska Espanyol-snubben." :-)

  SvaraRadera